Àfrica, dia 4. Generadors / Africa, día 4. Generadores

Published: 29 July 2011

Havíem escoltat els forts sorolls dels generadors durant les últimes nits, i la recepcionista del nostre hotel ens havia explicat que era a causa dels talls d’electricitat. De fet, li feia gràcia que preguntéssim una cosa tan normal a Dar es Salaam. Però nosaltres, confinades cada nit al nostre hotelet, amb llum i aigua calenta sempre que volguéssim (gràcies als generadors, és clar), no érem conscients del que això significava (ho sabríem al cap d’uns dies, a l’illa de Zanzíbar).  

Assegurar l’accés a una energia moderna i sostenible al màxim de famílies possible era justament l’objectiu de SEDC (Sustainable Energy and Development Centre), una organització amb seu als afores de Dar es Salaam que va ser fundada el 1994. Gairebé 20 anys treballant per fer més accessible l’energia a les llars tanzanes, on actualment només el 15% de la població disposa d’electricitat.

Potser el tema energètic ens quedava una mica lluny a totes, i m’imagino que la raó la trobem en les nostres comoditats occidentals, on (gairebé) mai patim talls de corrent elèctric. Malauradament, passar 8 hores sense electricitat a Tanzània s’havia convertit en una cosa  poc estranya, sobretot a les àrees rurals.

La majoria de població, sobretot els joves, disposa de telèfon mòbil a Tanzània. Ningú es vol quedar enrere. Però una cosa tan senzilla com carregar l’aparell a través de l’endoll es pot convertir en un mal de cap a les àrees rurals del país, on l’accés a l’electricitat és ben escàs. Per aquest motiu, SEDC ha creat un endoll que funciona a través de l’energia solar (un recurs natural que podria ser molt important al país). Evidentment, adquirir-lo té un preu raonable, però s’ha convertit en el negoci de moda d’algunes àrees rurals, on els tanzans paguen uns pocs xílings per poder carregar el telèfon mòbil a prop de casa. Bona idea!

 

 

  

Carregador per a bateries amb energia solar al SEDC (Dar es Salaam)

 

 

-------------------

 

Habíamos escuchado los fuertes ruidos de los generadores durante las últimas noches, y la recepcionista de nuestro hotel nos había contado que se debía a los cortes de electricidad. De hecho, le hacía gracia que preguntásemos una cosa tan normal en Dar es Salaam. Pero nosotras, confinadas cada noche en nuestro hotel, con luz y agua caliente siempre que quisiéramos (gracias a los generadores, claro), no éramos conscientes de lo que significaba (lo sabríamos al cabo de unos días, en la isla de Zanzibar). 

Asegurar el acceso a una energía moderna y sostenible al máximo de familias posible era justamente el objetivo de SEDC (Sustainable Energy and Development Centre), una organización con sede en los afueras de  Dar es Salaam que fue fundada en 1994. Casi 20 años trabajando para hacer más accesible la energía en las casas tanzanas, donde actualmente sólo el 15% de la población dispone de electricidad.

Puede que el tema energético nos quedase un poco lejos a todas, y me imagino que la razón está en nuestras comodidades occidentales, donde (casi) nunca sufrimos cortes de corriente eléctrica. Desgraciadamente, pasar 8 horas sin electricidad se ha convertido en una cosa poco rara, sobre todo en las áreas rurales.

La mayoría de la población, especialmente los jóvenes, dispone de teléfono móvil en Tanzania. Nadia se quiere quedar atrás. Pero una cosa tan sencilla como cargar el aparato a través de un enchufe se puede convertir en algo terrible en las áreas rurales del país, donde el acceso a la electricidad es muy escaso. Por este motivo, SEDC ha creado un enchufe que funciona con energía solar (un recurso natural que podría ser muy importante en el país). Evidentemente, adquirirlo tiene un precio elevado, pero se ha convertido en el negocio de moda en algunas áreas rurales, donde los tanzanos pagan unos pocos shílings para poder cargar su teléfono móvil cerca de sus casas. Buena idea!

Comments